Kokemuksia LPG-hoidoista

Urho Väätäinen, ortopedi

Kuopiossa Lääkäriasema Itessä työskentelevä ortopedi Urho Väätäinen näkee LPG-hoitojen tuovan uusia vaihtoehtoja fysioterapiaiaan. LPG-hoito tarjoaa hyvän vaihtoehdon vammoihin joihin perinteinen fysioterapia ei ole aiemmin tehonnut ja on pohdittu jopa leikkausta. Olemme saaneet tällaisia tuloksia esimerkiksi akillesjännevammoissa, Väätäinen kertoo. Toki tietyt vammat vaativat aina leikkausta, mutta niissäkin LPG-hoidolla on roolinsa. Hoito kiihdyttää aineenvaihduntaa kudoksessa, mikä pienentää turvotusta nopeuttaen vammoista ja leikkauksista toipumista.

Veli-Pekka Valkonen, fysiatri

LPG on menetelmänä erinomainen tilanteissa, joissa aineenvaihdunta on vamman, kivun ja liikkumattomuuden johdosta hidastunut. Vaikutus ulottuu syvemmälle kudoksiin, minne perinteisen fysioterapian keinoin on vaikea päästä, Valonen kertoo. Fysioterapiassa LPG:tä käytetään moniin tarkoituksiin, aina kivunhoidosta vammojen paranemisen tukemiseen. Sillä saadaan apua myö turvotuksen poistoon, urheiluvammoihin sekä leikkauksista toipumiseen ennen ja jälkeen operaation. Hoito sopii myös aktiiviliikkujille ehkäisemään vammojen syntyä ja nopeuttamaan vammojen paranemista. Lisäksi se auttaa palautumaan suorituksesta. LPG täydentää monipuolista ja osaavaa fysioterapeuttista toimintaa erinomaisesti, Valkonen jatkaa.

Juha-Jaakko Ulvila, fysioterapeutti

Urheilijat ovat tällä hetkellä suurin laitteen “käyttäjäkuntamme”. Yleisin urheiluvamma mitä olemme hoitaneet on lihasrevähdys. Sen lisäksi olemme hoitaneet mm. akillesjännevammoja, nilkan nyrjähdyksiä sekä hyppääjän polvi/juoksijan polvi ongelmia. Kokemukseni perusteella voin sanoa että hoidot nopeuttavat vammoista toipumista korostaen että aktiivinen kuntoutttava harjoittelua tapahtuu käsi kädessä LPG hoidon kanssa. Kyllä SJK:n pelaajat saavat hoitoja ja heille on varattu säännölliset ajat klinakaltamme jokaiselle viikolle harjoittelun ja ottelurytmin mukaan. Pelaajat saavat sekä palauttavia hoitoja sekä myös valmistavia hoitoja ottelupäivinä. Keskikenttäpelaaja Wayne Brownin kommentti käsittelystä:

“ Käsittely on rentouttava, koska laite ei aiheuta kipua verrattuna kovaan hierontaa. Harjoituksissa lihakset tuntuvat tuoreilta ja liike on kevyttä kun valmistava hoito on alla”

Joukkueen terveystilanne on hyvä. Koko kauden aikana (neljä kierrosta jäljellä) on ollut vain yksi lihasvamma. Harjoituksia on kuitenkin kertynyt jo 228 sekä viralliset ottelut päälle, joten vammojen vähyys ei ole sattumaa. Harjoittelussa on otettu huomioon päivittäin vammoja ennaltaehkäisevä harjoittelu. Tätä ennaltaehkäisevää harjoittelua on LPG.

Hanna-Maari Latvala, pikajuoksija

Käytän LPG:tä säännöllisesti palautumisen edistämiseen ja vammojen ennaltaehkäisyyn. Pikajuoksijana hyödyn LPG:stä paljon ja se on osaltaan auttanut minua pysymään terveenä. Pidän LPG:stä, koska se sopii kropalleni hyvin, eikä väsytä lihaksia. Hoito saa jalat tuntumaan kevyiltä ja tuoreilta. Siksi LPG on suuressa roolissa myös kisakauden lihashuollossa.